C++ Heaven

↑ Grab this Headline Animator

Fix Bug pada map dota 6.65



- Membaiki bug dengan menukatkan dengan Kunkka den mendapatkan Quelling Blade
- Membaiki Kraken Shelll yang mana telah disable apabila terkena doom
- Membaiki kawasan yang sering berlakunya stuck
- Membaiki bug kematian Forged Spirit apabila mendapat ahli kumpulan punya buff War Cry
- Membaiki sesetengah isu dengan jarak cas Frost Arrow
- Membaiki kelajuan pergerakan Eul yang kadang-kala tidak berfungsi dengan betul (jika hero anda mempunyi unit kelebihan morpling)
- Membaiki bug minor dengan Enrage Ursa + Fury Swipes combo dengan Vanguard
- Membaiki sedikit Ion Shell nug stacking

Perubahan Game play dan struktur permainan Dota map 6.65



- Adjust semua –bonus gold/exp yang member Aoe setiap kawasan kematian hero daripada static kepada yang lebih static
- Membalancekan status creep.
Serangan melee yang lama
- Ganjaran XP : 25
- Ganjaran emas : 21-41
Serangan melee yang baru
- Ganjaran XP : 25
- Ganjaran emas : 18-26
Serangan jarak jauh yang lama
- Ganjaran XP: 25
- Ganjaran emas : 21-41
Serangan jarak jauh yang baru
- Ganjaran XP : 25
- Ganjaran Emas : 18-26

- Menambah 1 neutral camp yang kecil

- Meningkatkan masa buff dalam –CM daripada 45 ke 60 saat (ini bermakna 15 saat jumlah bagi setiap pemain bukan 15 saat bagi setiap turn)

- Menambah masa kematian hero untuk melihat scoreboard title

- Mengaji semula tooltips bagi setiap resepi (128284)

- Pesanan dan minimap indicator sekarang menunjukkan bila ahli kumpulan membuat pembelian

- Observer board sekarang menunjukkan ultimate cooldown(120509)

- Menambak perbaharuan pada fizikal Gem of Truesight (124547)

- Membaharui dan memulihkan hero yang tidak boleh masuk –CM

- Menambahkan visual effect kepada anja jika anda mempunyai haste powerup (83240)

- Animasi kematian yang sempurna apabila pudge menbunuh diri (17542)

- Membaikpulih tempat spawning kod untuk courier, untuk membantu ikon minimap overlap

- Mengurangkan cooldown pada Courier Morph dan menambah mini techies courier(123947)

- Membaiki Inner Beasr buff

- Membuang spike yang keluar (lagi-lagi Leshrac) watak dengan Aghanims Scepter (11289)

- Menambah effect baru kepada jeritan Queen of Pain

- Membaiki kualiti ikon pada Thunderclap panda

- Membuang gorge dalan terrain berdekatan dengan bawah lane sentinel

- Menambah visual effect untuk Scepter Huskar(20814)

- Sedikit visual pada Nightstalker(5227)

- Memusingkan sedikit arah Frozen Throne berhadapan (82193)

- Menukar model kedai Scourage daripada Graceyard kepada Tomb of Relics (114591)

- Menambah data hero pick/ban kepada replay untuk mod –CD (sama format data seperti -CM)

- Menambah pool hero informasi kepada replay untuk mod –CD (format : Pool+index.id)

- Membaik pulih masa kematian hero dan penulisan semua nama peman untuk leaver

- Menambak arahan untuk mengawal kemera (-center) yang mana mengunci kemera kepada hero anda. –centeroff jika hendak memadamnya.

- Tooltip bagi Clarified Ward

- Membaiki kebanyakan daripada typos

- Data replay: host bagi player id ialah 0 jika game telah di cread menggunakan HCL automode

- Mengadjust dimana masa kematian ditunjukkan dibahagian atas scoreboard. Nama akan ditunjukkan sekarang

- Sebahagian daripada kod minor telah dikecilkan apabila heroes diambil

- Invoker: Unit Forged Spirit sekarang ditambah pada anda punya control group apabila dicipta

- Involker : ditambah dengan Ally/Observer yang hanya effect visual apabila bermain sebelum subuh.

- Ikon baru

* Ikon baru Essence Aura
* Ikon baru Darkness
* Ikon baru Desolate
* Ikon baru Void (126145)
* Ikon baru Enchant (126145)
* Ikon baru Impetus (126145)
* Ikon baru Nature's Attendants (126145)
* Ikon baru Backtrack (126145)
* Ikon baru SA's Blink Strike (126145)
* Ikon baru Crystal Nova (118362)
* Ikon baru Death Ward (126145)
* Ikon baru Divided We Stand (126145)
* Ikon baru Dual Breath (126145)
* Ikon baru EMP (126145)
* Ikon baru Exorcism (126145)
* Ikon baru Geostrike (126145)
* Ikon baru Impale NA (126145)
* Ikon baru Juxtapose (108662)
* Ikon baru Phantom Edge (108662)
* Ikon baru Malefice (126145)
* Ikon baru Reaper's Scythe (126145)
* Ikon baru Timelock (126145)
* Ikon baru Timewalk (126145)
* Ikon baru Invoke Tornado (126145)
* Ikon baru Last Word (126145)
* Ikon baru Amplify Damage (126145)
* Ikon baru Jinada (105435)
* Ikon baru Track (105435)

Perubahan pada item Dota map 6.65



- Menambah 1 resepi baru (urn of Shadows)
? Memerlukan : sobi mask (325), 2x Gauntlets of Strength (300), Resepi (250).
 Jumlah 875
 Memberi 50% pemulihan mana, 6 str, perlu diaktifkan
 Dimulakan dengan tiada cas. Setiap kali seorang mush mati berdekatan dengan anda, ia akan mendapat 1 cas. Cas yang pertama akan terus mendapat 2 cas jadi ia akan menjadi 0/2/3/4 dan seterusnya.
 Setiap hero yang mati cuma mendapat 1 cas, jadi lagi banyak pemain yang memakai item ini, cuma salah seorang sahaja yang akan mendapatkan cas.
 Boleh dicas kepada ahli kumpulan untuk menambah nyawa , tiada apa-apa effect kepada creep. Boleh juga dicas kepada hero tapi Cuma mendapat 200 damage sahaja selama 8 saat.
 Heal : 100 HP selama 8 saat
 Cooldown : 10

- Scroll of Town Portal
 Pemulihan semula mechanics
 Masa casting untuk scroll teleport sikarang begitu dynamic
 Setiap kali seorang hero teleport ke sesuatu kawasan, ia akan menyebabkan setiap teleport yang lain untuk melakukan benda yang sama tapi dengan masa extra berdasarkan bilangan hero untuk teleport ke tempat tersebut. Setiap teleport meninggalkan memory lebih kurang 20. saat untuk kawasan tersebut.
 Tidak akan berlaku jika hendak teleport ke kawasan fountain dan juga pada kawasan kedai.
 Sebagai contoh, hero pertama teleport ke towernya, ia akan mengambil 3 saat untuk sampai. Selepas itu, katakana ada 3 hero yang lain teleport selepas itu. Selepas 1 saat teleport tersebut selepas yang original mempunyai 5 saat masa teleport. Selepas itu 6, 7 saat dan seterunya.
 Musuh sekarang boleh melihat warna hero yang teleport
 Meningkatnya jarak dimana anda hendak pilih untuk teleport berdekatan dengan bangunan Cuma dari 350 kepada 525
 Warna bagi teleport effect bertukar jika anda dalam mod delay teleport. Ianya normal setiap kali anda mempunyai kadar 3 saat tinggal. Jadi kedua-dua pihak boleh memberitahu jika ada delayed teleport dan masanya.
- Aghanim’s Scepter
 Tambahan pemakaian pada exe. Cooldown dikurangkan daripada 75/65/55 kepada 20
- Boot of Speed
 Sekarang ada dijual di kedai tepi map
- Blademail
 Kadar dikurangkan daripada 5 ke 3.5
 Cooldown meningkat daripada 15 kepada 25
 Blademail tidak memantulkan semua daripada sumber blademail damage
- Force Staff
 Jarak penolakan menigkat daripada 500 kepada 600
- Linken’s Sphere
 Memblock sepenuhnya Unstable Concoction dan Death Coil
- Maelstrom
 Attack bonus kepantasan menyerang meningkat daripada 15 ke 25
- Planeswalker’s Cloak
 Harga meningkat sebanyak 100
- Radiance
 AoE meningkat dan sekarang boleh di on dan offkan
- Vanguard
 Block damage dikurangkan daripada 40 ke 20 apabila memakai hero jarak jauh (50% pengurangan block seperti stout dan Poor Man’s Shield)

Perubahan kepada hero-hero lama dota map 6.65



Alchemist
Perubahan pada ketidak stabilan Concontion
Razzil mengeluarkan satu ketidak stabilan apabila ia membaling kepada hero pihak musuh. Setiapkali Razzil mula shake, ia akan meneruskan shake selama 5 saat. Setiap saat ia shake akan meningkatkan potensi concoction. Concoction akan akan meletup keudara jika menembak terlalu lambat.

Kadar cas : meningkat sehingga 5 saat
Kadar buffer : 1.5
Damage : meningkat sehingga 150/200/250/300
Stun : menigkat sehingga 1/2/3/4 saat
Cooldown : 16
Manacost : 90
Lagi lama ia mengecas, lagi tinggi damage yang akan kena.
Nota : Hero ini hanya mentera target. Anda tidak melepaskannya jika mereka lutsinar(jika anda tidak melepasknya pada waktu yang tepat, ia akan meletup pasa anda , damage dan stun kepada anda). Selepas casting, ia akan membina untuk 5 saat. Ia ada sedikit kadar buffer selepas itu.
Nota 2 : Alchemist mempunyai satu counter merah yang dikira dari 5 atas kepalanya. Semua orang akan nampaknya. Ia akan hilang jika alchemist mula cas kepada anda.

Anti-Mage
- Cooldown bagi Mana Void dikurangkan daripada 120/100/80 kepada 70
- Mana Break diskala meningkat daripada 16/32/48/64 kepada 28/40/52/64

Bone Flercher
- Cooldown Searing Arrow daripada 2/2/0/0 kepada 2/0/0/0

Bounty Hunter
- Memulihkan semula Jinada

Jinada terdahulu :
===============
Passive
Crit : 1.25/1/5/1/75/2/0x
Peluang Crit : 15%
Evasion : 5//10/15/20%
Peluang Evation : 15%

Jinada terbaru :
===============
Critical Strike : 1.4 /1.6/1.8/2.0x
Maim : 25% MS/AS untuk 3 saat
Cooldown : 22/17/12/7

Blood Seeker
- Bloodrage diseimbangkan daripada 6/9/12/15 kadar dan 10 cd krpada 6/7/8/9 cd. HP yang hilang kepada musuh malar 20 hp setiap saat.
Broodmother
- Emas ganjaran Spiderlings menigkat daripada 6-8 meningkat kepada 11/13 dan ganjaran XP menigkat daripada 12 ke 20.
Chaos Knight
- Titik cas ditingkatkan
- Pemulihan semula kepada Blink Strike (7225)
Reality Rift:
===============
Target kepada seorang musuh. Teleport anda, setiap images yang anda ada dan musuh kepada titik yang tidak tetap sepanjang line diantara ada berdua. Member kepada anda bonus attack damage untuk 1 kali.
Nota : Peluang agak berat, lebih kepada untuk hilang berdekatan diantara +/- 200 atau bergantung kepada extreme.

Dark Seer
- Jarak Vacuum berkurangan daripada 800 kepada 550
- Damage vaccum berkurang daripada 60/120/180/240 kepada 40/80/120/160

Death Prophet
- Bonus pergerakan Witchcraft direstorekan (3/6/9/12%)

Furion
- Force of Nature’s Treants mempunya halangan magis sebanyak 33%

Lina
- Buff bagi Fiery Soul meningkat daripada 5 kepada 7 saat.

Leshrac
- Kelajuan pergerakan menigkat daripada 300 kepada 310

N’aix
- Kelajuan bergerak meningkat daripada 300 kepada 315

Night Stalker
- Mana kos bagi Void dikurangkan daripada 300 kepada90/112/130/145 kepada 80/90/100/110

Panda
- Mengurangkan armor Fire Panda sebanyak 2, hp daripada 900/1350/1800/2200 kepada 1200 and pemulihan damage daripada 52/105/214/234 kepada 70/112/140/180
- Cooldown Primal Split daripadan 180/150/120/90 kepada 180/160/140/120

Princess of the Moon
- Starfal AoE menigkat sebannya 50 untuk membaiki isu tidak memngenai penggujung serangan anda.

Pudge
- Meat hook diskala diseimbangi. Jarak daripada 400/600/800/100 kepada 550/700/850/100/ cd daripada 14 kepada 14/13/12/11 and manacost daripada 140 kepada 110/120/130/140

Pugna
- Point cas diperbaiki
- Decrepify sekarang boleh kena kepada Nether Ward

Queen of Pain
- Intelligence meningkat sebanyak 5

Razor
- Agi tumbesaran dikurangkan daripada 2.5 ke 2.0
- Strength tumbesaran dikurangkan daripada 1.9 ke 1.7
- Manacost bagi Eye of the Storm meningkat daripada 100 kepada 100/150/200

Shadow Priest
- Cooldown Shallow Grave menigkat daripada 54/40/26/12 kepada 60/45/30/15

Silencer
- Teras damage diubahsuai sedikit daripasa 39-61 kepada 43-57

Sniper
- Kadar Shrapnel dikurangkan daripada 10 ke 8 saat
- Sharapnel Aoe dikurangkan daripada 450 kepada 325

Spectre
- Sekarang Dispersion dikeluarkan dan memantulkan damage kepada bilangan hero yang berdekatan. Jadi ia seperti kotak 1v1 tapi mengurangkan perlawanan berkumpulan.

Twin Head Dragon
- Ice Path diskala semula daripada 0.8/1.2/1.6/2.0 kepada 1.00/1.33/1.66/2.0
- Skala Ice Patch cooldown daripada 16 kepada 16/15/14/13
- Pengeluaran Macropyre diimprovekan

Ursa
- Overpower kini tidak hilang apabila BKB diaktifkan
- Overpower tidak mengganggu pergerakan anda apabila di cas

Warlock
- Cooldown Upheaval meningkat daripada 20 kepada 65 saat

Visage
Memulihan hero (124153)
Range : 600
Kelajuan pergerakan : 295
Jenis hero : intelligence
Agility : 11 + 1.3
Strength : 20 2.2
Intelligence : 21 +2.5
Grave Chill :
===============
Visage mengambil nyawa daripada target, melembabkan serangan dan kelajuan bergerak sebanyak 32%. Ia akan mendapat banus sama dengan apa yang disedutnya.
Stolen MS & AS : 32
Kadar : 3/4/5/6 (untuk anda dan target)
Manacost : 70/80/90/100
Cooldown : 10
Soul Assumption :
===============
Visage menghantar keluar satu surge of agony kehadapan seekor musuh, menyebabkan permukaan hero berdekatan (musuh dan ahli kumpulan)mendapatnya. Bagi setiap 130 damage diambil sekelilingnya, dan counter bagi soul akan meningkat 1 untuk dan berterusan selama 6 saat.
Mendapat 20 damage +60 bagi setiap cas.
Jumalah Soul Counter yang boleh diambil : 3/4/5/6
Cooldown : 7/6/5/4
Manacost : 100/120/140/160
Nota : tidak dikira damage daripada creep. Cas apabila hero kumpulan atau musuh mengambil damage
Damage hanya untuk 6 saat.
Fravekeeper’s Cloak:
===============
Passive.
Visage mengelilingi dirinya dengan tenaga magis kematian, mendapat armor fizikal dan rintangan damage magis. Tetapi, tenaga tidak akan pulih dengan setiap lapisan damage diambil dan akan mengambil masa untuk pulih kepada kekuatan maksimum. Mempunyai 4 lapisan.
Armor bagi setiap lapisan : 2/3/4/5
Tangkisan magis setiap lapisan : 4/8/12/16
Pemulihan Cloak : 14/12/10/8
Lapisan : 4
Nota : hanya bergantung kepada keafektifan damage teras pemain.
Summon Familiars:
===============
Visage memanggil 2 ekor familiar buta daripada kematian. Familiar ini mempunyai kadar serangan yang tinggi tetapi setiap daripada serangan meninggat kepada 6, menyedut ketuatan dirinya dan melemahkan mereka.
Familiar boleh bertukar menjadi batu, stun musuh yang berdekatan dan menaikkan semula nyawa dan serangan, Familiar member ganjaran yang tinggi jika tebunuh iaitu 150 bagi setiap seekor.
Level 1 : meningkat sehingga 72 damage serangan , 300 HP, 1 saat stun.
Level 2: meningkat sehingga 90 damage serangan, 400 hp, 1.25 saat stun.
Level 3 : meningkat sehingga 108 damage serangan, 500 hp, 1.5 saat stun.

Familiar mengurangkan damage dari mentera.
Cooldown bagi Stoneform : 30
Summon Cooldown : 160
Manacost : 150
Nota : Hanya boleh memanggil 2 ekor sahaja bagi setiap masa
Nota 2 : Familiar yang menjadi batu tidak boleh diserang selama 7 saat
Nota 3 : Familiar tidak akan menyerang dengan sendiri, kerana ia disebabkan dia mempunyai tenaga yang limit.

Winrunner
- Cooldown Winrunner diperbaharui daripada 30/24/20/15 kepada 15

Witch Doctor
- Paralyzing Casks sekarang mempunya damage terhadap hero 50 bagi setiap
bounce

Kehadiran Hero baru dalam map Dota 6.65






1. Slark the Murloc Nightcrawler(agility)
Range : 128
Kepantasan pergerakan : 305
Agility : 21 + 2.0
Strength : 21 + 1.0
Intelligent : 16 + 1.6

a. Skill:
i. Dark Pact :
===============
Slark memanggil satu kuasa untuk menyelubungi dirinya dengan kegelapan. Dengan mengorbankan sedikit daripada nyawa dirinya, Slark mengeluarkan semua negative effect. Selepas 2 saat, satu obbak pemusnahan dikeluarkan daripada Nightcrawler, dengan itu damage akan keluar dan akan terkena kepada hidupan yang ada berdekatan termasuk dirinya sendiri.

Damage : 75/150/225/300
AoE : 325
Manacost : 55/50/45/40
Cooldown : 10

Akan terkena separuh daripada damage kepada anda sebagai sebahagian daripada kos.

ii. Pounce:
===============
Melambung kehadapan dan menangkap seekor hidupan yang pertama yang terkena pada dirinya, dan diikat dengan rantai kegelapan. Musuh tidak akan bergerak lebih daripada 275 daripadan punca ia tekena selama 3.5 saat.

Jarak Pounce : 400/500/600/700
Damage Pounce : 50/75/100/125
Jarak dari titik : 275
Tempoh masa : 3.5
Cooldown : 16
Manacost : 75

Nota : Bergerak kehadapan dan tidak mempunyai target.

iii. Assence Shift :
===============
Pasif.
Mengasah senjatanya dengan mencuri kuasa daripada musuhnya. Setiap kali Slark memukul musuhnya, dia akan mencuri 1 daripada setiap lawan dan menambah 1 status nya daripada hero sementara Sark menyerap 4 agi.

Tempoh masa : 15/30/45/60

iv. Shadow Dance:
===============
Menpunyai satu keadaan aktif dan pasif
Menyelubungi dirinya dengan asap gelap ia menjadi lutsinar dan tidak menunjukkan dirinya semasa menyerang atau bacaan mentera skill lain selama 5.5 saat.

Secara pasif kenaikan pergerakan Nightcrawler bertambah dan kadar pemulihan bertambah apabila ia luar dari penglihatanmpihak musuh. Ada kadar delay selama 0.7 apabila ia diaktifkan atau telah tamat waktu pengaktifan.

Kelajuan pergerakan : 30/35/40%
Kadar pemulihan : 2/3/4%

Kadar aktif : 5.5 saat
Cooldown : 25
Manacost: 120



2. Ancient Apparition (Intelligence)
Jarak : 600
Kelajuan pergerakan : 295
Agility : 20 + 2.2
Strength : 18 + 1.4
Intelligence : 25 + 2.6

Hero pilihan rawak daripada PrMosquito

b. Skill
i. Cold Feet :
===============
Akan menyumpah musuh dengan kakinya dimana ia akan membekukan musuh ke tanah. Kecuali musuh yang di target bergerak jauh paling kurang 740 daripada titik yang ditanda diantara 4 saat jika tidak musuh akan beku.
Damage setiap saat : 27.5/50/62.5/75
Tempoh pembekuan jika berlaku : 1.25/2/2.75/3.5
Cooldown : 15/13/11/9
Manacost: 90
Target kepada 1 opponent sahaja
Nota : Damage akan terkena setiap saat sehingga ia membeku atau jauh dari jarak.

ii. Ice Vortex:
===============
Mengunpulakan kuasa membeku pada stu tempat untuk menbuatkan ia kecil. Apabila musuh melalui tempat yang berdekatandengan vortex tersebut pergerakanya akan menjadi perlahan dan kadar rintangan magiknya akan berkurangan.
Pengurangan pergerakan : 18/22/26/30
Ritangan magis : -10/15/20/25
AoE : 275
Tempoh masa : 12
Cooldown : 6
Manacost : 80/90/100/110

iii. Chilling Touch :
===============
Mengeluarkan satu segumpulan angin sejuk kepada luas yang ditarget, meningkatkan ahli kumpulan dengan extra kuasa magis kepada mereka yang diserang. Akhir untuk kadar yang sementara bilangan serangan akan menigkat maximum 40 saat. Sementara itu, hero yang di enchant akan dikurangkan kepantasan serangan sebanyak 15%.
Bilangan kadar serangan : 2/3/4/5
Extra bonus : 40/50/60/70
Kadar kepantasan serangan : -15%
Cooldown: 50/46/42/38
Manacost: 140
Nota: Damage Cuma kepada hero tidak kepada creep.

iv. Ice Blast :
===============
Projek Ancient Apparition adalah untuk mengeluarkan satu ketulan kuasa yang kuat dan magis gelap. Sekali cas, ia akan mengeluarkan bacaan untuk mengerang target diantara 200 luas daripada mana dilepaskan. Ia akan mengenai pihak lawan dan menyebabkan a gigitan membeku kepadan musuh selama 7 saat dimana kadar pemulihan mereka akan terhenti dan dan akan dilancarkan jika mereka berhampiran dengan kematian. Spell ini mempunyai jarak yang tidak terhad bergantung kepada betapa jauhnya anda daripada projection. Gigitan ini akan mengambil kelebihan terhadap masa.

Damage : 250/350/450
Shatter Threshold : 10/11/12%
Cooldown : 44/43/20
Manacost : 100/125/150

Free Download Window 7 RTM




Aku dah try download dan skarang ni aku memang pakai win 7 ultimate . Sekarang ni memang tak ada masalah dengan window 7 yang aku download ni. So kat sini aku nak share sikit aper yang aku jumpa.

Setelah aku try window ni, macam-macam bender best yang aku jumpa kat window 7 nih.
1. Window 7 ni tak perlukan driver (grafik, sound, dan macam-macam lagi)
2. Window ni ader desktop slide show yang mana wallpaper yang diset dibelakang akan bertukar-tukar gambarnya mengikut citarasa anda.
3. Kalo nak print ke aper ke, tak perlu nak install driver sebab win 7 ni auto. Dier detect je printer tuh dier trus je boleh print.

Tapi kepada pengguna baru satu jerk yang tak best tentang window 7 nih dier tak support game yang pakai game guard.

Cara nak install:
1. download
2. Apply Windows 7 Loader (Activator)
3. Enjoy

Antara SS win 7 aku:







Download link:
Window 7
Window 7 Loader

Terima kasih kepada tbd group member

Google OS(Chromium OS)

Dalam bulan julai, google telah memberi pengumuma tentang kerja mereka mengenai Google Chrome OS, 1 OS untuk penguna yang menghabiskan masa mereka di laman-laman web.

Hari ini, google ingin mengeluarkan OS yang berunsur open-source yang dikenali sebaai Chromium OS. Mereka telah berkerja keras untuk menghasilkan OS ini setahun lebih awal daripada Google Chrome OS yang telahpon digunakan oleh penguna. Dengan pengunaan OS ini dengan google chrome browser, diharap pengembangan akan menjadi didalam pembukaan daripada titik ini. Ini bermakna code adalah percuma, pengeksessan kepada semua orang dan terbuka kepada "contributions". Projek Chromium OS ini termasuk data base google yang sedia ada, pengguna akan akan berhadapan dengan percubaan dan sedikit kemahiran mendesign tahap pertengahan untuk menuju ke arah pengembangan. Ini adalah kehiran sketch tahap pertengahan dan google akan mulakan penggunaan ini pada tahun hadapan.

Google : "Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk menerangkan kenapa kami begitu bersemangat dengan projek ini dan bagaimana ianya akan mendaji "fundamentally" perubahan dalam model perkomputeran".

Pertama, ini semua berkaitan denan web. Semua aplikasi merupaka aplikasi web. Seluruh pengalaman akan mengambil tempat mereka doantara browser dan disana tiada aplikasi desktop. Ini bermakna pengguna tidak perlu menginstall, mengurus atau mengupdate setiap program.

Kedua, kerana semua aplikasi adalah live dengagn browser, disitu ada kelebihan untuk keselamatan. Tidak seperti OS yang lain, Chrime OS tidak mempercayai aplikasi yang anda execute. Setiap aplikasi mengandungi "Sandbox" Keselamatan untuk menyukarkan malware dan virus untuk menjangkiti komputer anda.

Chorome OS menpercayai dirinya sediri. Setiap kali anda merestart komputer anda, OS akan mengenalpasti setiap coding pada dirinya. Jika anda punya sistem telah dicompromised, ia telah dicipta untuk membaik pulih dirinya dengan mereboot. Semasa tiada komputer yang boleh dicipta dengan sistem yang 100% selamt, google mula mencipta hidup sedikit sukar (dan kurang kelebihan) kepada penjenayah IT. Jika anda diancam securiti, maca Chrome OS Security Overc\view ataupon lihat video Tersebut.



Kebanyakan, google obsessed terhadap kepantasan. Google bercakap tentang setiap ketidak perluan proses, dengan mengoptimize kebanyakan proses dan menjalankan setiap kebolehan yang ada. Ini bermaknaanda boleh pergi memasang komputer untuk mengakses web dalam beberapa saat. Google menspecifikkan sebahagian komponen hardware untuk mencipta pengalaman yang pantas untuk Google Chrome OS.

Terlalu banyak kerja untuk dilakulan, dan google terlalu excited untuk berkerja untuk Linux comuniti. google berharap kelebihan seperti GNU, iaitu Linux Kernel, Moblin, Ubuntu, WebKit, dan banyak lai. Google akan mengembangkan codenya dan berjuang seiringan dengan lain-lain pengeluaran open source.




Software untuk Buat Image Bergerak

Software yang korang perlu ada:
1. Photoscape


Cara nak buat:
1. korang install software tuh. lepastuh runkan.
2. Apabila korang runkan nanti. korang akan jumpa picture yang dibawahnya ader tulis anigif macam yang ditunjukkan dibawah.


3. Sesudah anda klik icon tersebut. korang leh start buat anime image.


4. Korang cari folder yang anda ingin animekan dan drag and drop image seperti dibawah

5. Sesudah korang dropkan image tersebut. korang boleh jugak setkan kelajuan image itu bertukar seperti contoh saya setkan image itu kepada 0.50 saat 1kali turn.

6. Akhir sekali korang savekan dan sebagai contoh image anda akan jadi seperti dibawah



Microsoft bantu peniaga jimat kos

Microsoft Malaysia akan menjalin usaha sama dengan 5,000 rakan kongsi di Malaysia untuk mrmperomosi penggunaan pekakasan teknologi Widow Server 2008 dan Microsoft Exchange Server 2010 untuk memperomosikan window 7.
Promosi itu membabitkan pengnalan mengenai faedah penggunaan ketiga-tiga perkakasan teknologi berkenaan kepada pengusaha dan pelanggan lain di seluruh Negara.
Pengarah Urusan Microsoft Malaysia , Yasmin Mohmood, berkata perkakasan terbabit yang dipanggil “The New Efficiency” dapat membantu golongan perniaga tidak kira besar atau pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) mengurangkan kos pelindungan komunikasi serta membaiki keberkesanan operasi sekali gus mengembangkan perniagaan mereka.
“Dalam suasana ekonomi mencabar hari ini, penggunaan inovasi membabitkan teknologi maklumat boleh meningkatkan keberkesanan operasi dan penjimatan kos.
“Disinilah kelebihan ketiga-tiga perkakasan teknologi ini dibangunkan khusus untuk menjimatkan kos tetapi pada masa sama meningkatkan produksi perniagaan dan definisi sesuai untuk gabungan faedah ini ialah “The new efficiency,” katanya pada sidang media sempena pelancaran Pengnalan The New Efficiency kepada Perniagaan Malaysia di Kuala Lumpur, Semalam.
Menurutnya, penekanan mengenai keberkesanan dalam menjalankan perniagaan sangat penting . “Realitinya, kami ingin memperkenalkan komuniti perniagaan di Malaysia mengenai cara untuk mendapatkan ‘lebih’ denngan ‘penjimatan’ ,” katanya.
Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Microsoft Asia Pasifik, Andrew Pickup, berkata berdasarkan ksi selidik , rata-rata pengusaha diseluruh Negara menginginkan perkakasan teknologi yang mampu memberi pulangan nilai kepada mereka.



Bangun program security siber

Sempena kunjungan sulungnya, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama makmal Kaspersky, Eugine Kaspersky melancarkan program pendidikan Akedemik Kaspersky dan membuka pusat penyelidikan Kaspersky di Universiti Teknologi Mara (UiTM) baru-baru ini. Pusat prnyelidikan itu yangpertama dinegara ini dan UiTM institusi pertama dipilih menjalankan kajian dan pembangunan program sekuriti siber di kalangan siswazah.
Pusat penylidikan itu yang pertama dinegara ini dan UiTM institusi pertama dipilih menjalankan kajian dan pembangunan program sekuriti siber di kalangan siswazah.
Naib Canselor UiTM, Professor Tan Sri Dr Ibrahim Abu Shah, berkatapemilihan UiTM sebagai pusat Kaspersky pertama dalam Negara ini membuktikan oengiktirafan terhadap usaha institusi itu malahirkan siswazah yang mempunyai kemahiran teknologi tinggi serta pemikir ulung.
“Pengitirafan daripada kaspersky Lab ini begitu bermakna, lebih-lebih lagi ketika UiTM menyambut hari kovokesyen ke-71”.
“Ini kerana ia menyerlahkan kemampuan yang dicapai UiTM sebagai institusi pengajian tinggi dalam menghasilkan graduan bertaraf dunia,” katanya.
Sementara itu, Eugene menggalakkan rakyat Negara ini menyertai program yang ditawarkan Akademi Kaspersky sebagailangkah bermulanya untuk kerjaya yang lebih gemilang.
Katanya, dengan ancaman siber yang terus meningkat, keperluan terhadap lebih ramai juruprogram menjadi semakin tinggi terutama mereka yang menpunyai latar budaya yang berbeza.
“Latar budaya penjenayah sober sering terserlah menerusi corak dan aliran skim sndiket mereka dan usaha untuk menangani anca,an itu ada kalanya menerusi proses mengenalpasti budaya yang berbeza itu.
“Budaya Malaysia dan cara pemikiran rakyat Negara ini mungkin menjadi asas penting untuk pakar keselamatan informasi bagi membangunkan oerisian sekkurity.
“Kita boleh belajar daripada satu sama lain dalam menangani ancaman ini,” katanya.
Akademik Kaspersky merangkumi enpat aspek utama pengajian iaitu pendidikan, rakan kongsi akademik, sains serta persaingan bagi memberikan lebih banyak peluang kepada generasi muda mendapat pembedahan dalam dunia sekuriti informasi.
Kebanyakan kerja kursus menerusi kaedah penbelajaran sendiri baik menerusi diskusi atau ajar menerusi online.
Persidangan seperti konvokesyen ‘ Keselamatan IT untuk Generasi akan Datang’, projek diploma, latihan ilmiah dan latihan amali serta bantuan daroada komuniti sekuriti Internet, menyediakan latihab tambahan dan peluang menimba ilmu yang lebih meluas.
Selain itu, sempena lawatan pertamanya ke Negara ini, pakar keselamatan siber Russia itu menyampaikan syarahan perdana bertajuk ‘Taking Responsibility for the Internet’ (Memikul Tanggungjawab Untuk Internet)


Window 7 lebih baik


Sebaik penguji mengabiskan ujian ke atas Window 7, ungkapan yang boleh diperkatakan oleh ‘macam Vista tapi jauh lebih memberangsangkan.’
Penguji akan menerangkan dengan lebih lanjut faedah menggunakan system operasi Mcrosoft ini jika dibandingkan dengan edisi sebelumnya itu bermula dengan masa ‘on’ computer peribadi (PC) anda sehingga ia dipadam (Shut down).
Sebelum itu pengujia ingin memaklumkan Window 7 yang diuji beroperasi dalam laptop aspire 4810TG dengan keupayaan Intel Core2 Duo 1.4GHz menggunakan memori DDr3 4GB.
Berbeza dengan vista, tempoh membuka dan memadam PC menggunakan window 7 boleh dikatakan 40 peratus lebih pantas mengikut ketika melayari system komputer anda.
Disamping itu, penguji tetarik dengan ‘taskbar’baru yang diperkenalkan apabila ia mampu menarik pelbagai ikon di skrin utama ke bawah dengan menyimpan menerusi satu ikon bergrafik saja.
Contohnya, walaupon jika anda membuka pelbagai laman web, ia hanya akan memeparkan satu ikon internet Explorer dibahagian bawah namun jika anda menggerakkan mouse ke ikon tersebut ia akan memaparkan skrin kecil yang akan menunjukkan web yang dilayari.
Turut mencuri perhatian penguji ialah senarai lompat (Jump List) yang  mengenaraikan ikon dilayari pada menu Start secara automatik yang diperbaharui mengikut kekerapan pelayaran anda mengurangkan masa seperti mencari lagu atau fail tertentu setiap hari.
Selain itu, tiga fungsi lain yang mudah akses termasuk ‘Snap’ yang membahagikan dua ikon secara bersebelahan pada antara muka Window membolehkan anda membuat dua kerja dalam satu antaramuka.
Contohnya, jika anda menaip pada sebelah kiri menggunakan aplikasi Word, Window 7 turut membenarkan pelayaran internet pasa sebelah kanan penggunaan boleh menukar kedua-dua ikon mengukit citarasa masing-masing.
Fungsi kedua ialah ‘Aero Peek’ yang terletak pada hujung bahagian kanan pada menu taskbar menukarkan Window anda ke lutsinar bertujuan membolehkan penggunaan meluhat menu dapa desktop. Manakala fungsi ketiga menerusi ‘Shake’ meminimumkan ikon yang dibuka sebaik penggunaan menggoyangkan tetikus.
Tidak cukup dengan itu, Window 7 mengetengahkan fungsi HomeGroup iaitu perkongsian fail kepada perkakasan lain rumah anda seperti PC, pencetak dan sebagainya yang mana anda boleh mengakses data dari peranti terbabit.
Penguji berkesempatan menguji Window 7 ke atas netbook dan hasilnya cukup memuaskan walaupon kebanyakan peranti comel tersebut hanya berkeupayaan memeri sebanyak 1GB namun ia cukup menyakinkan penguna yang sebelum ini banyak bergantung kepada Window XP.Akhirnya , penggunaan akan mendapati Window 7 sebagai system operasi bermutu tinggi bagi mengantikan kegagalan Window Vista yang mendapati sungutan ramai sebelum ini.
Mungkin ini masanya untuk pengguna berfikir dan menukar perisian anda untuk dunia perkomputeran lebih bergaya.

Sebaik penguji mengabiskan ujian ke atas Window 7, ungkapan yang boleh diperkatakan oleh ‘macam Vista tapi jauh lebih memberangsangkan.’
Penguji akan menerangkan dengan lebih lanjut faedah menggunakan system operasi Mcrosoft ini jika dibandingkan dengan edisi sebelumnya itu bermula dengan masa ‘on’ computer peribadi (PC) anda sehingga ia dipadam (Shut down).
Sebelum itu pengujia ingin memaklumkan Window 7 yang diuji beroperasi dalam laptop aspire 4810TG dengan keupayaan Intel Core2 Duo 1.4GHz menggunakan memori DDr3 4GB.
Berbeza dengan vista, tempoh membuka dan memadam PC menggunakan window 7 boleh dikatakan 40 peratus lebih pantas mengikut ketika melayari system komputer anda.
Disamping itu, penguji tetarik dengan ‘taskbar’baru yang diperkenalkan apabila ia mampu menarik pelbagai ikon di skrin utama ke bawah dengan menyimpan menerusi satu ikon bergrafik saja.
Contohnya, walaupon jika anda membuka pelbagai laman web, ia hanya akan memeparkan satu ikon internet Explorer dibahagian bawah namun jika anda menggerakkan mouse ke ikon tersebut ia akan memaparkan skrin kecil yang akan menunjukkan web yang dilayari.
Turut mencuri perhatian penguji ialah senarai lompat (Jump List) yang  mengenaraikan ikon dilayari pada menu Start secara automatik yang diperbaharui mengikut kekerapan pelayaran anda mengurangkan masa seperti mencari lagu atau fail tertentu setiap hari.
Selain itu, tiga fungsi lain yang mudah akses termasuk ‘Snap’ yang membahagikan dua ikon secara bersebelahan pada antara muka Window membolehkan anda membuat dua kerja dalam satu antaramuka.
Contohnya, jika anda menaip pada sebelah kiri menggunakan aplikasi Word, Window 7 turut membenarkan pelayaran internet pasa sebelah kanan penggunaan boleh menukar kedua-dua ikon mengukit citarasa masing-masing.
Fungsi kedua ialah ‘Aero Peek’ yang terletak pada hujung bahagian kanan pada menu taskbar menukarkan Window anda ke lutsinar bertujuan membolehkan penggunaan meluhat menu dapa desktop. Manakala fungsi ketiga menerusi ‘Shake’ meminimumkan ikon yang dibuka sebaik penggunaan menggoyangkan tetikus.
Tidak cukup dengan itu, Window 7 mengetengahkan fungsi HomeGroup iaitu perkongsian fail kepada perkakasan lain rumah anda seperti PC, pencetak dan sebagainya yang mana anda boleh mengakses data dari peranti terbabit.
Penguji berkesempatan menguji Window 7 ke atas netbook dan hasilnya cukup memuaskan walaupon kebanyakan peranti comel tersebut hanya berkeupayaan memeri sebanyak 1GB namun ia cukup menyakinkan penguna yang sebelum ini banyak bergantung kepada Window XP.Akhirnya , penggunaan akan mendapati Window 7 sebagai system operasi bermutu tinggi bagi mengantikan kegagalan Window Vista yang mendapati sungutan ramai sebelum ini.
Mungkin ini masanya untuk pengguna berfikir dan menukar perisian anda untuk dunia perkomputeran lebih bergaya.



Upgrade Warcraft 3 kepada patch 1.24b download




1. Ok, mula-mula korang kenalah download:
Warcraft Version Swicher

2. Korang extract file dalam tuh....

3. Lepastuh korang download ni pulak:
TFT Version 1.24b.zip
TFT Version 1.23.zp


p/s: Lepas korang download arahan ke-3, jangan extract file, biarkan ia dalam bentuk zip.

 4. Fail yang korang download tu, korang masukkan dalan folder wvs yang korang extract kat arahan ke-2.

5. Korang runkan  wvs.exe dan klik-kan pada "switch version" iaitu pada bahagian paling kiri.

 6. Korang cuma klik dua kali pada version yang mana korang nak.so, enjoy ^-^. 


p/s kalo korang nak main map-map yang lama. Korang switch balik ke version 1.23


Dota Map 6.63b Download (Defende of the ancients)








Download link:
Dota map 6.63b + AI 0.212

Suggested link:
Dota map 6.64

Dota Map 6.64 Download (Defende of the ancients)








Download link:
Map 6.64

Suggested link:
Dota map 6.63 + AI 0.212

Pembaharuan pada DotA map 6.64


HERO
Broadmother
- Spin web kini ditunjukkan pada minimap

Clockwerk
- Armor dikurangkan sebanyak 1

Dark Seer
- Ion Shell cast digantikan dengan old buff disebabkan penggunaan stack
- Replica wall damage dinaikkan daripada 125 kepada 150
- Imej bagi replica wall dinaikkan daripada 60% kepada 70%

Dazzle
- Pembuangan lebih vision pada Weave untuk jangka 12/18/24 saat. Bergantung kepada beberapa saat casting effect.

Huskar
- Pengsekalaan semula bagi Burning Spear daripada 6/8/10/12 kepada 4/8/12/16

Layana
- Psionic Trap ditambah kepada kegalakan anda menggunakan trap kepada anda punya panel kedua.

Leoric
- Vampiric Aura meningkat kepada 5/10/15/20% kepada 10/16/22/28%



Lone Druid
- Kelajuan bentuk sebenar dikurangkan sebanyak 35
- Pergerakan hero bertambah sebanyak 10
- tempoh penukaran ke bentuk sebenar bertambah daripada 1.5 kepada 2.0 saat.
- Armor bagi bentuk sebenar ditambah sebanyak 2
- Jarak Spirit bear dikurangkan daripada 1500 kepada 925
- Spirit Bear tidak lagi pulang kepada Syllabear apabila ia menyerang lebih daripada jarak. Selain daripada beruang itu tidak menyerang

Lord of Avenus
- Jarak Aphotic Shield meletup dikurangkan daripada 800 ke 300
-  Jarak bagi Death Coil bertambah daripada 300 ke 800

Morphling
- Morph replicate dinaikkan kos mananya daripada 0 kepada 150

Necrolyte
- Strength gain meningkat daripada 1.5 kepada 2.0

Nerubian Assassin
- Mana burn tidak ada effect kepada creep

Nerubian Weaver
- Kadar Urna Swarm's Scarab mechanism berubah. Jika anda right click pada skill, akan keluar sekali sahaja sewaktu cooldown.

Night Stalker
- Darkness cooldown dikurangkan daripada 240/180/125 kepada 180/150/120

Obsidian Destroyer
- AGI bertambah 15 + 1.4 -> 24 + 2.0

Panderan Brewmaster
- Primal Split's Fire Panda kini mempunyai damage kepada hero

Pudge
- Flesh Heap berfungsi kembali, tidak lagi mengambil strength daripada creeps. Hanya mengambil strength (sama nilai seperti sebelumnya, 0.9/1.2/1.5/1.8) pada yang berdekatan (400 AOE) kematian hero musuh. Tetap akan mendapat bonus jika anda yang membunuh musuh tersebut walaupon luar daripada kawasan AOE.

Rhasta
- Scepter version of Mass Serpent Wards tidak lagi menambah bilangan ward, cuma menanbah damage bagi setiap ward.

Storm
- INT asas ditambah daripada 23 kepada 26

Sven
- Warcry AoE bertambah daripada 350 kepada 450

Undying
- Strength asas dikurangkan daripada 25 kepada 22
- Int yang diperolehi dikurangkan daripada 2.8 kepada 2.0
- Dying Illusions tidak lagi mencetuskan Plague Aura untuk regeneration

Viper 
- Movement speed dikurangkan sebanyak 5

Warlock
- Perubahan Upheaval daripada perlahankan AOE sekeliling anda


ITEM
Arcane Ring
AOE bertambah daripada 400 kepada 600

Armlet of Mordiggian
Recipe kembali kepada versi sebelemnya dimana tiada lagi komplikasi recipe. Memerlukan claw aan 900 gold recipe sebagai ganti quarter staff dan 500 gold recipe.

 Demon Edge
- Damage bertambah daripada 36 ke 46

Heart of Tarrasque
- Bonus Strength bertambah daripada 35 ke 40
- Masa untuk regeneration disable time dikurangkan daripada 10 ke 8

Necronomicon
- Kos bagi recipe dikurangkan sebanyak 50 gold

Mjollnir
- Cooldown bagi Static charge dikurangkan daripada 45 ke 35

Phase boots
- Bonuses dan recipe kembali semua
Boots of Speed (500)
2x Blades of Attack (1000)
Total: 1500
+70 Movement Speed
+24 Damage
Phase (Active)

 Power threads
- Bonuses dan recipe kembali semua
Boots of Speed (500)
Boots of Elvenskin or Belt of Giant Strength or Robe of the Magi (450)
Gloves of Haste (500)
Total: 1450
+60 MS
+10 Any Attribute
+25 IAS

Orchid Malevolence
- Damage bertambah sebanyak 5

Satanic
- Cooldown dikurangkan daripada 50 ke 35
 - Bonus damage bergantung pada units yang di 'morph'

Petikan daripada playdota.com




Raya Gaya Sllrrrp




Assalamualaikum semua, hari ni saya nak kenalkan sesuatu kepada anda semua.
Mula-mula saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat yang menganut agama islam.

Mamee sllrrrp telah mengadakan 1 event kepada semua rakyat malaysia.
Ini bertujuan untuk menambah wang pada hari raya anda. heh ^.^



Antara isi mail yang dihantar:

Dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang kian menjelma, tibalah masanya untuk kita mula menghantar salam ucapan Hari Raya kepada rakan-rakan, ahli keluarga serta rakan setugas masing-masing. Pada zaman ini, kita tidak perlu lagi menulis ucapan Hari Raya ke atas beberapa keping kad dan hantar melalui pos yang mungkin akan tiba selepas Hari Raya.

Dengan adanya teknologi yang sudah berkembang, kita sudah mampu untuk menghantar e-kad bagi mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada rakan-rakan yang beragama Islam. Mamee telah menyediakan senarai e-kad pelbagai pilihan untuk anda hantarkan kepada rakan-rakan serta ahli keluarga anda di bulan Ramadhan ini. Untuk melihat senarai e-kad tersebut, sila layari laman web www.rayagayamamee.com.my

Di samping itu, anda juga berpeluang untuk memenangi sebuah rumah terbuka PERCUMA Mamee Sllrrrp di Hari Raya ini yang akan dihoskan oleh selebriti-selebriti Akademi Fantasia kegemaran anda seperti Mila, Hafiz, Aril dan juga pengacara-pengacara radio Era! Selain itu, Era juga akan memberikan hadiah wang tunai harian RM200 untuk dua orang yang menghantarkan e-kad terbanyak daripada laman web Raya Gaya Mamee! Ada lagi berita baik! Sekiranya anda merupakan seorang ahli Nuffnanger yang menulis mengenai kempen ini di dalam blog dan berjaya dipilih sebagai pemenang, anda bakal menerima hadiah wang tambahan RM300 yang akan dikredit masuk ke dalam akaun Nuffnang anda!!

Jadi, lekas dan hantar seberapa banyak e-kad Hari Raya anda sekarang!

Untuk maklumat lanjut bagi memenangi wang tambahan RM300 ini, sila rujuk artikel blog Nuffnang.

Selamat Berpuasa,
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn Bhd

so apalagi. join la...

Bagaimana nak format external hard disk



Ok. Masa aku pegi pc fair. Aku ada beli satu external hard disk. Capacity, 320giga. kira okla harga dier.
Tapi bila aku sampai jerk dalam bilik. Aku dapati ader masalah dengan hard disk tersebut. So, aku googling ar.
Ok aku ada jumpa satu web yang kira bagusla.
Aku just trus jerk format aku pnyer external hd.

Ok first of all: Korang gi kat start--> run dan taipkan cmd.

Step kedua korang taip nih.
/FS:fat32 X: (Untuk format fat32)
/FS:FTMS X: (untuk format FTMS)
(X mewakili external hard disk korang la)

Dan korang taip y untuk yes dan n untuk no.

So tunggu la sampai siap.;P


Runes of Magic Online






OK. Aku ada jumpa satu game online yang boleh la dikira seronok sebab game baru kan. Nama game ni macam kat atas, Runes of magic Online. Game ni lunching dier pada 29 Julai 2009(singapore ngan Malaysia). Korang leh ar download dier pnyer patch kat http://rom.runup.com.my.

Game ni masih lagi tahap BETA. So kalau ada mana-mana masalah biasa la, sebab game baru kan. Betul tak.

Antara screenshot game:



P/S: Kalo korang nak download daripada official website, harap korang bersabar, sebab installer bagi game ni sangat besar, 3.5 gig.


Install Window pada Thumbdrive





Ok masa aku search-search kat google aku ada jumpa satu tajuk yang kira baik la. Aku da try da kat laptop aku. Bender ni memang menjadi tapi satu jer aku nak gitaw korang, korang kene la buat step by step ikut instruction dier. korang silap korang leh mula balik dari mula. Aku pakai window ni sebab aku nak wat backup kat aku pnyer thumbdrive. Risau lo. Tiba-tiba jerk pc x leh on. Kkan nahas tuh.

So korang leh la download instruction kat sini.

P/S: aku jumpa bender nih kat sembangkomputer. So kalau korang ader masalah korang leh la gi kat web dier tuh. Bagus macam-macam info ader. Thx to SembangKomputer